Шкідлива звичка з минулого — пельмені з оцтом. Чому від неї зараз відмовилися і чи правильно зробили

Важко знайти людину, яка жила 40-50 років тому, але ніколи не відвідувала «Пельменну». У цьому кафе можна було скуштувати досить непогані пельмені, витративши при цьому зовсім невелику суму грошей.

До пельменів обов’язково подавали вершкове масло. Крім того, на кожному столі стояли маленькі графини з оцтом, яким пропонувалося поливати страву. Тоді оцет вважався найкращим соусом, і його використовували майже всі, хто їв пельмені.

Так, інші соуси теж існували, і їх можна було замовити в «Пельменній», наприклад, сметану. Але такий обід виходив набагато дорожчим. Оцет же був доступний на столах абсолютно безкоштовно, тому інші добавки не користувалися великою популярністю – люди надавали перевагу звичайному оцту.

Але так робили не лише в кафе. Удома люди також звикли поливати пельмені оцтом. Для пельменів, приготованих на власній кухні, оцтова заправка надавала особливого смаку.

Зазвичай у кришці звичайної пляшки робили кілька дірочок, перетворюючи її на своєрідну соусницю з дозатором: через ці отвори було важко налити занадто багато оцту в тарілку, що робило цей процес зручнішим. Також було прийнято посипати пельмені чорним перцем і додавати вершкове масло. Саме таке поєднання вважалося найсмачнішим.

Але ті часи давно минули. Сьогодні немає проблеми купити в магазині будь-який соус на свій смак. Молодь вважає, що раніше пельмені поливали оцтом лише через обмежений вибір. Навіть майонез тоді не відзначався видатним смаком. Що ще залишалося робити споживачам?

Але все не зовсім так. Хоча соусів не було в продажу, їх завжди можна було приготувати самостійно. Справа в іншому – оцет був просто звичкою. Люди роками їли пельмені саме так, адже в будь-якій їдальні до цієї страви пропонували саме таку заправку. І так само почали робити вдома. Ось і все пояснення.

Сьогодні люди частіше надають перевагу соєвому соусу замість оцту. Але ті, хто колись куштував пельмені з оцтом, знають, що цей смак ні з чим не порівняти.